Maszyny i urządzenia

Czym są dygestoria?

 

Jest to rodzaj laboratoryjnego urządzenia wentylacyjnego, którego celem jest ograniczenie narażenia na niebezpieczne lub toksyczne opary, pary lub pyły. Chroni również przed potencjalnymi pożarami oraz eksplozjami. Wyciągi laboratoryjne wykorzystuje się w laboratoriach chemicznych, biologicznych, analitycznych a także w produkcji przemysłowej.

Dygestoria znajdziemy w każdym laboratorium

dygestoriumW każdym urządzeniu znajduje się przednia szyba podnoszona na regulowaną wysokość tak, aby swobodnie włożyć ręce równocześnie utrzymując twarz za szybą. Współczesne dygestorium wyposażone są również w czujniki przeciwpożarowe, sondy wykrywające najczęściej stosowane gazy toksyczne oraz zabezpieczone obszary do korzystania z aparatury wrażliwej na żrące opary. Istnieją dwa typy wyciągów laboratoryjnych – kanałowe oraz recyrkulacyjne. Zasada obu typów jest podobna – powietrze zasysane jest z przedniej, otwartej strony szafy i usuwane jest na zewnątrz budynku lub powietrze przepływa przez filtr i kierowane jest z powrotem do pomieszczenia. Pierwszy etap filtracji polega na zastosowaniu fizycznej bariery. Zazwyczaj są to pianki o otwartych komórkach, które zapobiegają przechodzeniu dużych cząstek. Główna filtracja polega na zasysaniu oparów poprzez warstwę węgla aktywowanego, który pochłania większość przechodzących przez nią substancji. W przypadku korzystania z niespecyficznych substancji potencjalnie toksycznych można zastosować inne, swoiste techniki filtracji, aby zapobiec wpompowaniu ich z powrotem do pomieszczenia.

Pochłaniają dużo energii elektrycznej. Większość energii, za którą odpowiedzialne są wyciągi, to energia potrzebna do ogrzewania oraz chłodzenia powietrza dostarczanego do przestrzeni laboratoryjnej. Z uwagi na higienę i zmaksymalizowanie bezpieczeństwa pracy to bezwzględnie niezbędny sprzęt stosowany w pracy laboratoryjnej z substancjami potencjalne toksycznymi.