Wnętrze

Piece do chleba i do pizzy

Jedną z najważniejszych rzeczy w piecu chlebowym, jest tzw. kopuła. I jest to całkowicie niezależne od cywilizacji, w której taki chleb wypiekano. Doskonałość chleba pieczonego w piecu jest niezaprzeczalna. Taki chleb jest nie dość że pachnący, to jeszcze potrafi „trzymać się” długo. (nie schnie). Jest to oczywiście także zależne od składników używanych do ciasta.

Zakup i używanie profesjonalnych pieców zarówno do chleba, jak i pizzy

profesjonalny piec chlebowy i do pizzyWiększość restauracji posiada elektryczne piece do pizzy. Potrzeba posiadania takiego pieca jest kierowana tym, że taki piec jest po prostu łatwiejszy w obsłudze. Prąd jest energią dostarczaną szybko i bez kurzu, czy sadzy, jakie przecież generuje piec na drewno, czy węgiel. Generalnie – chleb powinno się piec w piecu opalanym drewnem. Nie można używać węgla, czy też innych materiałów palnych. Każdy profesjonalny piec chlebowy i do pizzy powinien być dostępny o każdej porze dnia, czy nawet nocy. Przecież to właśnie najczęściej w nocy odbywa się pieczenie chleba, czy bułek itp., aby na drugi dzień dostarczać je do sklepów świeże i pachnące. Inaczej ma się sprawa z pizzą. Jest ona przeważnie pieczona krótko przed podaniem. Chodzi o to, aby była ciepła (właściwie gorąca). Zimna pizza jest dla większości z nas „niejadalna”. Dlatego w dobrych restauracjach, pizza jest pieczona zaraz przed podaniem, natomiast chleb może być pieczony wcześniej. Każda restauracja powinna posiadać profesjonalny piec do pieczywa, czy pizzy. 

Posiadanie takiego pieca może znacznie zmniejszyć koszty zakupu odpowiedniej ilości pieczywa, potrzebnego do zaspokojenia apetytów gości. Poza tym pieczenie we własnym zakresie, na pewno przysporzy klientów takiej restauracji szczególnie wtedy, gdy zapach świeżego pieczywa będzie się roznosił wkoło.