Wnętrze

Rodzaje pater na ciasto

 

Miłośniczka domowych wypieków z pewnością wie, jak ważny jest wybór odpowiedniej patery, która pozwoli nie tylko na właściwe przechowanie wypieku, ale także stanowić będzie doskonale tło dla tortu czy ciasteczek podczas wizyty gości. Wybór odpowiedniego egzemplarza warunkuje kilka kryteriów.

Jaką paterę na ciasto wybrać?

patery na ciasto z kloszemPatera może kojarzyć nam się z rodzinnym obiadem u babci, która na deser podawała wypiek właśnie na takich specyficznym naczyniu. Jednak obecnie spotkamy na rynku patery, które nie tylko nie przypominają staroświeckich naczyń z babcinego kredensu, ale stanowią wręcz małe dzieła sztuki, które mogą stanowić ozdobę jadalni nie tylko od święta, ale również na co dzień, bowiem niektórzy z powodzeniem stosują paterę do przechowywania owoców. Wybór patery uzależniony jest od kilku czynników. Jednym z nich jest rodzaj najczęściej organizowanych spotkań rodzinnych. Jeśli szczególnie upodobaliśmy sobie podejmowanie gości w ogrodzie, wówczas doskonałym wyborem będą patery na ciasto z kloszem, który zabezpieczy wypiek nie tylko przed utratą wilgotności ciasta, ale także przed owadami. Istotna jest także wielkość przyjęć. Jeśli nasza rodzina jest duża lub często odwiedza nas liczne grono znajomych, wówczas postawmy na model wielopiętrowy, który pomieści zdecydowanie większą ilość wypieków, jednak pamiętajmy, że serwowanie tortu czy ciasta w całości nie będzie wówczas możliwe.

Patera to niepozorne naczynie, które jednak powinno być na wyposażeniu każdego domu. W ciągu roku z pewnością kilkukrotnie zdarzają się okazje, takie jak choćby urodziny, imieniny czy jubileusz, podczas których stajemy przed dylematem, na czym zaserwować wypieki, aby ich podanie było efektowne i funkcjonalne. Patera doskonale spełnia obydwa wymogi.